Zalivke in delne prevleke

Večina ljudi ima v ustni votlini zalivko oziroma plombo. Vse več pacientov se odloča za bele plombe (kompozitne zalivke), saj so iz estetskega vidika neopazne. Z uporabo kakovostnih materialov ter pravilno tehniko izdelave je njihova življenjska doba primerljiva amalgamskim zalivkam.

V naši ordinaciji amalgam večinoma nadomeščamo s kompozitom, ki je obstojen, barvno ustrezen in zahteva minimalno odstranitev zobovine.

Pri odstranjevanju starih amalgamskih zalivk prihaja do zanemarljivega sproščanja živega srebra. Kljub temu lahko na željo pacienta pri odstranjevanju uporabimo gumijasto opno, ki fizično loči zobe od preostale ustne votline.

Včasih ostane po odstranitvi stare amalgamske plombe premalo zobovine, ki bi omogočala oskrbo zoba z direktno metodo jedkanja in adhezivnega lepljenja. V takem primeru predlagamo nadomeščanje z delno prevleko oziroma inlejem ali onlejem. Tako se izognemo nepotrebnemu dodatnemu brušenju zdravega dela zoba za klasično metodo prevleke. Poleg tega delna prevleka stabilizira oslabljen del zoba in ga oskrbi za dlje časa kot kompozitna zalivka. Ponuja pa tudi boljši estetski videz, saj je narejena v zobotehničnem laboratoriju po indirektni metodi.

Možni materiali za izdelavo zalivk in delnih prevlek so:

  • Amalgam (siva barva)
  • Kompozit (bela barva)
  • Kompozitna delna prevleka (bela barva)
  • Porcelanska delna prevleka (barva zoba)
  • Zlata delna prevleka (zlata barva)